Omgeving Zuid-Limburg, Schin op Geul en Valkenburg

 

Algemeen

Er is voldoende te beleven in de omgeving enkele mogelijkheden: wandelen in de natuur, winkelen in de verschillende steden, fietsen in de natuur of van dorp naar dorp op de vele fietspaden. Voldoende attracties en themaparken voor jong en oud. Genieten van het unieke en karakteristieke Limburgse landschap met zijn vele streekgerechten. Dit alles en ons luxe appartement maken uw vakantie tot een unieke en onvergetelijke belevenis.

Enkele tips:

Gaiazoo

GaiaZOO biedt een adembenemende wereld van dier en natuur. De Zuid-Limburgse dierentuin werd vanwege een nieuw en uniek dierentuinconcept door het publiek reeds vier keer gekozen tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ en is in 2013 gekroond tot ANWB's 'Leukste Uitje van Nederland'. In GaiaZOO reis je in één dag over de hele wereld en ontmoet je vele bijzondere en unieke diersoorten. GaiaZOO biedt een onvergetelijk dagje uit voor groot én klein.

Drielandenpunt Vaals

Het Drielandenpunt is bekend vanwege het samenkomen van 3 landsgrenzen én als het hoogste punt van Nederland. Tot 1919 was het Drielandenpunt zelfs een Vierlandenpunt met ''Neutraal Moresnet'' als vierde land. In het begin van de vorige eeuw was er ook een vliegveld op het Vierlandenpunt. Daar spelen zich nu veel van onze spel- en buitenactiviteiten af zoals bijvoorbeeld de Drielandenpunt Sterrenslag en de schietcompetitities bestaande uit bijvoorbeeld kleiduivenschieten, handboogschieten, kruisboogschieten en luchtbuksschieten.

De Wereldtuinen van Mondo Verde

De Wereldtuinen van Mondo Verde zijn uniek voor Europa. Hier bezoekt u de mooiste plekjes van de wereld ... in één dag! En onderweg geniet u van de mooiste bloemen en meeste bijzondere planten.
Begin uw wereldreis in de Tropen met haar kleurrijke (vogel)jungle, loop dan door naar Italië waar u de Trevifontein kunt bewonderen en vervolg uw weg via Japan en China door naar Australië en Oostenrijk. En vergeet onderweg vooral niet een bezoek te brengen aan de grootste vogelvolière van Europa!
Via Rusland en het Foliesbos kunt u op de Via Roma links richting de woestijn, het Alcazar, de Portugese Paleistuinen en Marokko naar het indrukwekkende Moorse Alhambra lopen. Of u kiest de route via Engeland, met haar indrukwekkende waterpartijen en sfeervolle cottage, om uiteindelijk ook uit te komen in het Alhambra waar u kunt genieten van een hapje en een drankje.

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschapij

Een toeristische attractie, waar ieder jaar een aantal internationaal de aandacht trekkende evenementen wordt gehouden.

Een als rijksmonument geklassificeerd ensemble van station, seinhuizen, watertoren en draaischijf in thuisbasis Simpelveld, waar de klassieke beveiliging, soms hersteld en gerestaureerd, nog steeds in werking is.
De Miljoenenlijn is niet alleen nostalgische belevenis, waar men geïmponeerd wordt door de overweldigende gezamenlijke kracht van stoom en staal. Een bezoek aan de werkplaats maakt op jong en oud een enorme indruk. Gedreven vakmensen zijn daar weken-, soms maanden- en zelfs jarenlang bezig verloren gegane technieken te herontwikkelen om daarmee historisch (stoom)materieel weer bruikbaar te maken. Het is veelzeggend dat het Spoorwegmuseum te Utrecht de restauratie van Nederlands oudste stoomlocomotief De Arend aan Z.L.S.M. heeft uitbesteed. En uw mond valt open bij het aanschouwen van het jongste pronkstuk, het geheel gerestaureerde (in dit geval mag men wel spreken van in oude luister herstelde) luxueuze Pullman-rijtuig.

Boottochten op de Maas

Een boottocht van ca. 1 uur op de Maas langs de stad waarbij wij o.a. de historische St. Servaasbrug, de O.L.V. basiliek, een gedeelte van de eerste omwalling van Maastricht (uit 1229), de nieuwe stadswijk Céramique” met het Bonne­fantenmu­seum, en het Gouvernementsgebouw (bekend van het “Verdrag van Maastricht”) passeren.

U kunt deze boottocht combineren met een bezoek aan de St. Pietersberg voor bijvoorbeeld een wandeling of een rondleiding door de grotten, want de boot maakt daar een korte stop. U kunt dan met één van de latere boten terugkeren naar Maastricht. Na deze korte stop vervolgt de boot zijn vaart langs de hellingen van de St. Pietersberg om in de nabijheid van de Nederlands/Belgische grens, waar de Maas een grensrivier is, weer de terugreis te aanvaarden.

Grotten in Valkenburg

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg bevindt zich een ronduit fascinerende wereld. Het is de Gemeentegrot, per jaar door velen bezocht. Met de ontginning van deze grot werd zo'n 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal.U wordt geconfronteerd met de oerkracht van de natuur, die steeds van aanzien is veranderd.

 Door fossielen en schelplagen zijn deze natuurlijke omstandigheden van ver voor onze jaartelling goed te zien. De Gemeentegrot geeft daarnaast ook een boeiend overzicht van verschillende kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. U vindt er muurschilderingen en plaquettes waaruit u het verleden kunt proeven.

Wandeltochten

Beste wandelaar,

Het Zuid-Limburgse landschap nodigt uit tot het maken van mooie wandeltochten. U weet het als geen ander.
Wij hebben 26 wandelingen voor uw samengesteld (waarvan 5 wandelingen met de huifkar –tegen betaling- naar het startpunt). Zij bieden u de mogelijkheid om deze mooie routes te lopen met als vertrek- en eindpunt uw appartement.

 Voor al deze wandelingen hebben we een tweetal arrangementen:
 1. Koffie met verrassing, 1x (speciaal)bier, fris of wijn, borrelgarnituur en de wandelroute voor € 5,95 p.p.
 2. Koffie met verrassing, 3-gangenmenu en de wandelroute voor € 16,50 p.p.
 Maakt u geen gebruik van een arrangement dan zijn de wandelingen gratis verkrijgbaar aan de bar in het restaurant.

Wilt u een wandeling al vroeg starten en wij zijn nog niet geopend, dan kunt u de wandeling per mail opvragen bij Jos Savelberg, mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U kunt maximaal 2 wandelingen opvragen.


 We wensen u veel wandelplezier.


 Overzicht wandelingen ingedeeld in afstanden (afgerond).

5 km
7 km
8 km
9 km
10 km
11 km
12 km
13 km
14 km
16 km
20 km
22 km
33 km
wandeling ( 6 – 15 )
wandeling ( 10 – 15 )
wandeling ( 1- 5 – 7 )
wandeling ( 13 – 14 – 17 )
wandeling ( 3 – 25 )
wandeling ( 12 – 16)
wandeling ( 4 – 18 )
wandeling ( 8 – 19 )
wandeling ( 2 – 26 )
wandeling ( 9 – 21 – 22 – 23 )
wandeling ( 20 )
wandeling ( 24 )
wandeling ( 11 )De wandelingen


De wandelingen 1 t/m 21 beginnen en eindigen bij uw appartement. Hieronder vindt u per wandeling een omschrijving over de wandeling, afstand en tijd.
Bij de wandelingen 22 t/m 26 gaat u met de huifkar naar een locatie waar de start is van de wandeling en eindigt bij het Party & Bowling centrum. Aan de huifkar zijn kosten verbonden.
De wandelingen zijn gratis verkrijgbaar aan de bar in het restaurant, zie wandelarrangementen.

Wandeling 1
Kuitenbijter Inloopwandeling 8,3 km
Deze korte maar pittige wandeling is zeer geschikt om even te wennen aan het heuvellandschap in Zuid-Limburg. U krijgt 2 pittige hellingen voor de kiezen waarvan de eerste parallel loopt met de Keutenberg.
U komt boven over De Keutenberg en een stukje Gerendal. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
 Veel wandelplezier. Gelopen hoogtemeters: 158 Looptijd: 1.45 – 2 uur.

Wandeling 2
Walem-Elkenrade-Wijlre-Stokhem-Walem 14 km
Deze mooie wandeling gaat langs de Geul, over veldwegen, verharde wegen, voorbij watermolen Otten, Brand Bierbrouwerij en kasteel Wijlre.
Veel wandelplezier. Gelopen hoogtemeters: 208 Looptijd: 3,15 – 3,30 uur.

Wandeling 3
Walem-Gerendal-Walem 9,8 km
Deze mooie wandeling met 2 kleine maar pittige hellingen gaat langs de Geul, voorbij kasteel Schaloen, De Watermolen, het Gerendal en over bospaden. Het uitzicht vanaf de Keutenberg en Sousberg is schitterend.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 165 Looptijd: 2.30 – 2.45 uur.

Wandeling 4
Walem-Klimmen-Walem 11,7 km
Tijdens deze heuvelachtige wandeling loopt u over veldwegen, verharde wegen, bospaden, graspaden. U komt door het gehucht Opscheumer, het dorp Klimmen, het Genhoesdal, Schaelsberg, langs de Geul. Onderweg kunt u pauzeren bij lunchroomijssalon Pleinzicht in Klimmen. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 190 Looptijd: 2.45 – 3.00 uur.

Wandeling 5
Walem-Schaelsberg-Dolberg-Walem 8,2 km
Deze mooie korte wandeling met enkele hellingen biedt u prachtige vergezichten over het Geuldal. U komt door de Schaelsberg en Däölkesberg, door Dolberg en Termaar.
Onderweg kunt u pauzeren bij Rustpunt Achterum in Dolberg (maandag en dinsdag gesloten). Deze mooie,gevarieerde, licht glooiende wandeling is maar met een enkele flinke klim.
 U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters:156 Looptijd: 2.00 – 2.15 uur.

Wandeling 6
Walem-Schaelsberg-Opscheumer-Walem 5,4 km
 Deze mooie korte wandeling met enkele hellingen biedt u prachtige vergezichten over het Geuldal. U komt door de Schaelsberg en Däölkesberg, door Walem en Opscheumer.U loopt over veldwegen, graspaden en verharde wegen.
 Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters:116 Looptijd: 1.15 – 1.30 uur.

Wandeling 7
Walem-Schin op Geul-Opscheumer-Schaelsberg-Walem 8,1 km
Deze mooie wandeling met enkele hellingen biedt prachtige vergezichten over het Geuldal.
U komt door Schin op Geul, Opscheumer, de Schaelsberg, de Kruisweg, De Kluis, Euverem en langs het miljoenenlijntje.
U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 126 Looptijd: 2.00 – 2.15 uur.

Wandeling 8
Walem-Keutenberg-Wijlre-Fromberg-Walem 12,8 km
Deze zeer mooie wandeling met enkele hellingen biedt u prachtige vergezichten over het Geuldal, u ziet zelfs Het Drielandenpunt. U gaat over de Sousberg en Keutenberg, u komt door Wijlre en Schin op Geul. U gaat over de Fromberg en u loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 260 Looptijd: 3.15– 3.30 uur.

Wandeling 9
Walem-Sousberg-Gulpen-Walem 15,8 km
Deze zeer mooie en afwisselende wandeling met enkele hellingen biedt u prachtige vergezichten over het Geuldal, u ziet zelfs Het Drielandenpunt. U gaat over de Sousberg en Keutenberg, u komt door Gulpen, Ingber en Scheulder. Onderweg kunt u pauzeren in Gulpen.
U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 266 Looptijd: 3.45 – 4.00 uur.

Wandeling 10
Geuldalwandeling 6,9 km
Deze mooie vlakke wandeling gaat langs de Geul. U loopt over veldwegen, graspaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: - Looptijd: 1.30 – 1.45 uur.

Wandeling 11
Panoramawandeling 32,7 km
Deze zeer mooie wandeling is een must voor de geoefende wandelaar. Dit is met stip de mooiste wandeling. U wandelt door een gevarieerd landschap met enkele pittige hellingen. U ziet prachtige vergezichten, mooie valleien, een stukje Geuldal, mooie bossen en prachtige dorpjes. U komt door Fromberg, De Piepert, Wahlwiller, Mechelen, Euverem, Ingber en Stokhem.
U loopt over veldwegen, holle wegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 560 Looptijd: 7- 7.30 uur.

Wandeling 12
Walem-Gerendal-Keutenberg-Walem 11,3 km
Deze mooie wandeling met 3 pittige hellingen gaat langs de Geul, voorbij kasteel Schaloen, De Watermolen, het Gerendal en de Keutenberg. U krijgt enkele prachtige uitzichten vanaf de Keutenberg.
U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden,verharde wegen en veel trappen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 214 Looptijd: 2.30 – 3.00 uur

Wandeling 13
Walem-Schaelsberg- Valkenburg-Walem 8,9 km
Deze mooie gevarieerde wandeling met enkele pittige hellingen is zeer de moeite waard.
U komt door de Schaelsberg, loopt langs de Geul, door het mooie Valkenburg en het SintJansbos. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen. Onderweg kunt u pauzeren in Valkenburg.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 237 Looptijd: 2.00 – 2.15 uur

Wandeling 14
Walem-Geuldal-Keutenberg-Sousberg-Walem 8,7 km
Tijdens deze mooie,gevarieerde, licht glooiende wandeling is maar een enkele flinke klim. U loopt langs de Geul, De Keutenberg en de Sousberg. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters:142 Looptijd: 2.00 – 2.15 uur.

Wandeling 15
Buggy en seniorenwandeling 5,0 of 6,8 km
Deze vlakke en mooie wandeling is geschikt voor ouders met een buggy met kleine kinderen, maar ook voor de senioren die niet te ver willen wandelen. U kunt de kleinere afstand lopen (route B: 5,0 km) of kiezen voor de iets langere afstand (route A: 6,8 km ).
De wandelingen zijn zeer geschikt bij hogere temperaturen. U loopt voor 90% in de schaduw en langs de Geul. U loopt door het park van Kasteel Oost. Houd er wel rekening mee dat het park in de zomer geopend is tot 21.00 uur en in de winter tot 16.00 uur. Onderweg kunt u pauzeren bij de taverne 't Koetshoes. Veel wandelplezier! Looptijd: 1.15 – 1.45 uur.

Wandeling 16
Walem-Schaelsberg-Hulsberg-Valkenberg-Walem 10,9 km
Deze mooie wandeling met 2 pittige hellingen is zeker de moeite waard. U komt door de Schaelsberg, loopt richting Hulsberg, langs het Heekerbos en de Goudsberg, door het mooie Valkenburg en langs de Geul. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen. Onderweg kunt u pauzeren in Valkenburg.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 150 Looptijd: 2.45 – 3.00 uur.

Wandeling 17
Walem-Gerendal-Valkenburg-Walem 9,2 km
Deze wandeling met enkele hellingen is zeker de moeite waard. U komt door het Gerendal, het Leunderbos, Biebos, Valkenburg, Schaelsberg en De Kluis.
 U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 254 Looptijd: 2.15 – 2.45 uur.

Wandeling 18
Walem-Schaelsberg-Valkenburg-Cauberg-Gerendal-Walem 11.5 km
Deze pittige maar afwisselende mooie wandeling is de moeite waard. Het is een bosrijke wandeling. U gaat langs de Schaelsberg, loopt door het mooie Valkenburg, via het Polferbos naar de Cauberg, door het Biebos en het Gerendal. Onderweg kunt u pauzeren in Valkenburg en de Cauberg. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 257 Looptijd: 2.45 – 3.15 uur.

Wandeling 19
Walem-Gerendal-Valkenburg-Walem 12,8 km
Deze wandeling met enkele hellingen is de moeite waard. Het eerste gedeelte, 7 km, komt overeen met wandeling 17. U komt door het Gerendal, het Leunderbos, Biebos, Valkenburg, Schaelsberg en De Kluis. U loopt over veldwegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 311 Looptijd: 3.15 – 3.30 uur.

Wandeling 20
Walem-Eyserbos-Gulpen-Keutenberg-Walem 20,3 km
Deze zeer mooie wandeling is een aanrader. U wandelt door een gevarieerd landschap met enkele pittige hellingen. U ziet prachtige vergezichten, mooie valleien, een stukje Geuldal, mooie bossen. U komt door Fromberg, De Piepert, Gulpen en de Keutenberg. Onderweg kunt u pauzeren in Gulpen.
U loopt over veldwegen, holle wegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 386 Looptijd: 5.00 – 5.30 uur.

Wandeling 21
Walem-Fromberg-Wijlre-Gerendal-Walem 16,1 km
Deze mooie en afwisselde wandeling met één zeer pittige helling is de moeite waard. U ziet prachtige vergezichten, een stukje Geuldal en het mooie Gerendal. U loopt over veldwegen, holle wegen, graspaden, bospaden en verharde wegen. U komt door Fromberg, Wijlre en Stokhem.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 280 Looptijd: 4.00 – 4.30 uur

Wandeling 22 (met huifkar!)
Slenaken-Walem 16,3 km
Bij deze wandeling gaat u met de huifkar naar Slenaken waar de start van deze wandeling is. Reserveer vooraf de huifkartocht naar Slenaken. Wilt u beginnen met een kop koffie/vlaai of met ontbijt dan kunt u dit rechtstreeks regelen met de uitbaters van restaurant 't Brugske, geopend vanaf 10.30 uur, tel: 043-4573209.
Dit is een zeer mooie wandeling. U wandelt door een gevarieerd landschap met enkele pittige hellingen. U ziet prachtige vergezichten, mooie valleien, een stukje Gulpdal, Geuldal, mooie bossen. U loopt over veldwegen, holle wegen, graspaden, bospaden en verharde wegen. U komt door Pesaken, Euverem, Gulpen en de Keutenberg. Onderweg kunt u pauzeren in Euverem en Gulpen. Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 264 Looptijd: 4 – 4.30 uur.

Wandeling 23 (met huifkar!)
Bemelen-Walem 15,6 km
Bij deze wandeling gaat u met de huifkar naar Bemelen waar u start met de wandeling. Reserveer vooraf de huifkartocht naar Bemelen. Wilt u beginnen met een kop koffie/vlaai, dan kunt u dit rechtstreeks regelen met de uitbaters van Hotel Bergrust, tel: 043-4071214
Deze mooie afwisselende wandeling is de moeite waard. Het is een bosrijke wandeling. U loopt door het Bemelerbosch,Gasthuis, plateau van Margraten,Wolfshuis, Vilt, Cauberg, door het Biebos, het Gerendal. Onderweg kunt u pauzeren in Gasterij Koningswinkelhof (na de afdaling in Vilt) en op de Cauberg.
U loopt over veldwegen, holle wegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 290 Looptijd: 3.45 – 4.15 uur.

Wandeling 24 (met huifkar!)
Holset-Walem 21,9 km
Bij deze wandeling gaat u met de huifkar naar Holset waar de start van deze wandeling is. Reserveer vooraf de huifkartocht naar Holset. Wilt u beginnen met een kop koffie/vlaai of ontbijtbuffet, dan kunt u dit zelf regelen met de uitbaters van Herberg Oud Holset, tel: 043-3066650.
Deze zeer mooie wandeling is een aanrader voor de geoefende wandelaar. Dit is een van de mooiste wandelingen. U wandelt door een gevarieerd landschap met enkele pittige hellingen. U ziet prachtige vergezichten, mooie valleien, een stukje Geuldal, mooie bossen en prachtige dorpjes. U komt door Vijlen, Rott, Hurpesch, Schweiberg, Dal Bissen, golfbaan Wittem, Gulpenerberg, Euverem, Ingber en Stokhem. Onderweg kunt u pauzeren in Vijlen, golfbaan Wittem en Euverem.
U loopt over veldwegen, holle wegen, graspaden, bospaden en verharde wegen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 340 Looptijd:5.00 –5.30 uur.

Wandeling 25 (met huifkar!)
Klimmen-Walem 10,1 km
Bij deze wandeling gaat u met de huifkar naar Klimmen waar de start van deze wandeling is. Reserveer vooraf de huifkartocht naar Klimmen. Wilt u beginnen met een kop koffie/vlaai of ontbijtbuffet, dan kunt u dit zelf regelen met de uitbaters van Café-restaurant 't Köppelke, tel: 045-4052138.
Deze zeer mooie wandeling is niet te zwaar en biedt u prachtige vergezichten over het prachtige heuvelland. U loopt door Klimmen, Craubeek, het Ransdalerveld en het gehucht Fromberg .U loopt over veldwegen, graspaden en verharde wegen. Onderweg kunt u pauzeren in Fromberg.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 135 Looptijd: 2.30 – 3.00 uur.

Wandeling 26 ( met Huifkar)
Wahlwiller-Walem 13,5 km
Bij deze wandeling gaat u met de huifkar naar Wahlwiller waar de start van deze wandeling is. Reserveer vooraf de huifkartocht naar Wahlwiller. Wilt u beginnen met een kop koffie/vlaai of ontbijtbuffet kunt u dit zelf regelen met de uitbaters van Gasterij I Gen Durp, tel:043-4552619. Maandag en dinsdag gesloten.
Deze zeer mooie wandeling is niet te zwaar en biedt u prachtige vergezichten over het prachtige heuvelland. U gaat over de Kruisberg, de Eyser Bosschen, komt door het gehucht Fromberg en over de Fromberg. U loopt over veldwegen, graspaden en verharde wegen. Onderweg kunt u pauzeren in Fromberg.
De kerk van Wahlwiller is zeer zeker een bezoekje waard vanwege de kruisstaties van wijlen kunstenaar Ad de Haas en de muurschilderingen.
Veel wandelplezier! Gelopen hoogtemeters: 260 Looptijd: 3.30– 4.00 uur.